Nu till själva huvudnumret, den högtidliga invigningen av Botniabanan med Kung Carl XVI Gustaf, lördagen den 28 augusti. Kungen kom till Frånö, cirka 4 kilometer söder om Kramfors på Ådalsbanan, vid 10-tiden efter att ha flugit till Kramfors flygplats.
Lite före tidtabell, klockan 10.20, lämnade tåget, Regina 9062 ”Gröna Tåget”, Frånö och ankom Kramfors några minuter senare. På platsen fick vi för första gången höra den sång som skrivits speciellt för invigningen framförd av en ungdomskör med ungdomar från alla fyra kommunerna som Botniabanan går genom. den sången kommer att bli en hit!
Talade gjorde Bo Kellerstrand, Jan Johansson kommunstyrelsens ordförande, Anna Grönlund Krantz vår styrelseordförande och infrastrukturminister Åsa Torstensson, innan H.M Konungen invigde Kramfors resecentrum.
Incidenter ska ju hända vid alla invigningar, så i stället för att en propp gick som för premiärtåget, så fick invigningståget problem med att komma iväg på grund av att för hög spänning tillfördes. Reginan tål högst 16000 volt, men nu var spänningen 18000 volt, något som medförde att tåget inte gick att starta. Efter 7-8 minuter var dock spänningen normal och vi gled iväg norrut.
Från Kramfors till Västeraspby där Botniabanan startar är det cirka 21 kilometer. Tyvärr är den gamla delen av Ådalsbanan inte i bästa skick, så det gungade kraftigt i Reginan. Desto tydligare noterade alla passagerare övergången till den mycket komfortabla banan som fortsatte över Ångermanälven.
Sedan bar det iväg via banans högsta punkt och genom alla långa tunnlar i 200 kilometer i timmen till Örnsköldsvik, dit vi kom några minuter sena.
I Örnsköldsvik höll kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström, vår VD Lennart Westberg och Maud Olofsson tal. Därefter invigde H.M Konungen resecentrumet. Vi bjöds sedan på Kungalunch. Efter lunchen visades den hökuggla upp som sedan skulle släppas fri efter en fångenskap.
Resan fortsatte sedan klockan 14.24 vidare mot Nordmaling. För mig var det överraskande positivt att se vilket stort varumärke Kung Carl XVI Gustaf är. Längs hela sträckan på ängar och broar, vid korsande vägar stod det människor och vinkade med flaggor och på ett ställe med stora solrosor!
Efter ankomsten till Nordmaling talade Västerbottens läns landshövding Chris Heister, Ingemar Sandström KS ordförande och Maria Höglanders som är VD i Norrtåg AB, det företag som upphandlar passagerartrafiken i Norrland. Här visade sig Kungen från sin mer lättsamma sida och invigde både Nordmalings första rulltrappa och resecentret!
Klockan 15.50 bar det så av mot Umeå Och resecentrum Umeå Östra, dit vi anlände 3 minuter före tidtabell. Här talade Lennart Holmlund, vår KS ordförande, Gunnar Malm Trafikverkets generaldirektör och Maud Olofsson igen.
Efter Kungens invigningstal skulle han som vanligt för fjärde gången sammanfoga två rälsbitar som symboliskt länkar ihop Botniabanan genom kommunerna. Då tappar han släggan! Detta är givetvis registrerat på Youtube och på tv4play, se inslaget från tv4 här: (bortse från reklamen!)
På samtliga ställen var det efter invigningen dags för underhållning. I Umeå var Lady Symphony (Lisa Miskovsky och Malin Jonsson) först att framträda tillsammans med Norrlandsoperans symfoniorkester.
På kvällen var det då dags för den högtidliga Kumgamiddagen på residenset. Vår Kung höll där ett mycket avslappnat tal där han berättade att ingen kung före honom hade klarat av fyra järnvägsinvigningar på samma dag, ett trevligt rekord för honom. Senare underhöll Anna Axelsson tillsammans med stråkgruppen Avatar.
Kommentarer
3 svar till ”Kungen inviger Botniabanan, del 3”
haha! vilken fin bild på dig och Kungen :]
Ja, ja, men jag är med! Kunde kanske ha gått åt samma håll som Kungen i alla fall?
Nu är sidan uppdaterad lite. Har bytt Youtube mot tv4play-inslaget